Αρχική Περιεχόμενο Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

print
email

Απαντήσεις σε συχνά τιθέμενες ερωτήσεις

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε απορίες και συχνά τιθέμενες ερωτήσεις.

Ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν τεχνικό ασφάλειας;

Με βάση τη νομοθεσία όλες οι επιχειρήσεις εφόσον απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο πρέπει να έχουν τεχνικό ασφάλειας. (Π.Δ. 17/96, άρθρο 4, παράγραφοι 1 και 2).

Ποιές επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν "γιατρό εργασίας";

Πρέπει να έχουν "γιατρό εργασίας" όσες επιχειρήσεις απασχολούν από 50 και πάνω εργαζόμενους ή όσες έχουν έστω και έναν εργαζόμενο εφόσον οι εργασίες τους είναι σχετικές με μόλυβδο, αμίαντο, βιολογικούς παράγοντες (Π.Δ.94/87, Π.Δ. 70α/88, Πδ.186/95).

Από πότε υπάρχει η υποχρέωση για τεχνικό ασφάλειας και "γιατρό εργασίας" στις επιχειρήσεις;

Σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν πάνω από 150 εργαζόμενους στις 1.6.85 από το 1985 (Ν.1568/85). Σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους για τον "γιατρό εργασίας" και έστω 1 εργαζόμενο για τον τεχνικό ασφαλείας από το 1996 (Π.Δ. 17/96).

Πώς κατηγοριοποιούνται οι επιχειρήσεις για υπολογισμό ετήσιου χρόνου απασχόλησης και προσόντων τεχνικού ασφάλειας και "γιατρού εργασίας";

Οι επιχειρήσεις χωρίζονται με βάση την επικινδυνότητά τους σε τρεις κατηγορίες, την Α (υψηλή επικινδυνότητα), την Β (μέση επικινδυνότητα) και την Γ (χαμηλή επικινδυνότητα). Η κατηγοριοποίηση αυτή γίνεται στο Π.Δ. 294/88 στο άρθρο 2 ανάλογα με τον κωδικό κλάδου οικονομικής δραστηριότητας κάθε επιχείρησης (ΣΤΑΚΟΔ 1980) όπως ορίζεται από την Στατιστική Υπηρεσία.

Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για την εργατική νομοθεσία, για θέματα ασφάλειας και υγείας;

Η νομοθεσία αυτή, όπως και όλη η υπάρχουσα νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων υπάρχει στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης www.ypakp.gr στην υποκατηγορία νομοθεσία και στην υποκατηγορία Θέματα - Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία. Επίσης υπάρχει και σε βιβλία που έχει εκδόσει η Δ/νση Συνθηκών εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και στον ιστότοπο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) www.elinyae.gr.

Γιατί μια μπαταρία καταστρέφεται ή γερνάει;

Εάν αφήσουμε μια μπαταρία για μεγάλο χρονικό διάστημα άδεια ή λίγο φορτισμένη, τότε μια χημική αντίδραση στις πλάκες σχηματίζει αδιάλυτα κρυσταλλικά οξείδια του μολύβδου (η άσπρη σκόνη που συχνά βλέπουμε στους πόλους των μπαταριών). Αυτή η ουσία γεμίζει σταδιακά την επιφάνια των μολύβδινων πλακών και εμποδίζει της χημικές αντιδράσεις που αποθηκεύουν ή προσφέρουν ενέργεια.

Λόγω της διαλυτότητας του μόλυβδου στο νερό και άλλους παράγοντες (διάφορες ακαθαρσίες στο διάλυμα κλπ), οι μπαταρίες χάνει σιγά σιγά την αποθηκευμένη ενέργεια ώσπου αδειάζουν τελείως.

Τι είναι η Ενεργειακή Επιθεώρηση;

Ενεργειακή Επιθεώρηση είναι η διαδικασία εκτίμησης των πραγματικών καταναλώσεων ενέργειας σε ένα ενεργειακό σύστημα, των παραγόντων που τις επηρεάζουν καθώς και των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ενεργειακός Επιθεωρητής

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση ή απορία σας.